Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskat fiske kan rädda fiskbeståndet

Den svenska fiskeflottan är för stor för de tillgängliga fiskbestånden. Den bör därför reduceras med statens hjälp. Det anser Miljövårdsberedningen i en ny utredning om en strategi för ett hållbart fiske.

Många fiskbestånd av exempelvis torsk är nära kollaps. Det säger Kerstin Johannesson, professor i marinekologi vid Göteborgs universitet och ledamot i Miljövårdsberedningen.

– Det är ganska illa, vi har ju torsken som ett exempel som vi är väldigt oroliga för, säger hon.

– Idag har vi ett bestånd på den svenska västkusten som bara är mindre än tio procent av vad den har varit för en 15-20 år sedan. Och i Östersjön är det nästan lika stor förändring. Min gissning är att vi kanske har tre till fem år innan vi kan riskera konsekvenser som inte går att reparera, säger hon.

Begränsningar
Omslaget till Miljövårdsberedningens utredning pryds av ett anklagande torsköga.

Torskfisket bör begränsas genom att staten köper upp delar av den alltför stora fiskeflottan, anser utredningen.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill inte säga om staten själv ska gå in och minska antalet fiskebåtar, utan hänvisar till EU:s regler för att minska fiskekapaciteten.

– EU-bidrag om man skrotar kapacitet, men inga EU-bidrag till fiskebåtar som ökar kapaciteten. Där är vi väldigt tydliga. Jag håller med om att vi inte har lång tid på oss och det är angeläget att vi tar det här ansvaret.

EU-förhandlingar
Sverige kan själv bestämma om det kustnära fisket. I övrigt måste man förhandla inom EU. Och EU har varje år beslutat om betydligt högre kvoter jämfört med de vetenskapliga råden från det Internationella havsforskningsrådet.

– Det är väldigt olyckligt att man har gjort det här till någon sorts förhandlingssituation, säger Kerstin Johannesson. 

– De biologiska förutsättningarna sätter ju gränser för hur mycket an kan fiska. Hade man hela tiden följt rekommendationerna så hade vi idag kunnat fiska mycket mer fisk i havet än vad vi kan göra, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".