Ungdomar har barrikaderat sig på gatorna.

Flera döda i kravaller i östra Turkiet

Våldsamma strider har brutit ut mellan demonstrerande kurdiska ungdomar och turkisk polis och specialstyrkor i Diyarbakir i östra Turkiet under de tre senaste dygnen. Minst tre personer har dödats och flera hundra skadats i de värsta gatukravallerna på många år.

– Det känns som en krigsstämning, folk talar om att det är som det var under 90-talet, i början av 92. Det är helikoptrar i luften hela tiden. Det berättar svenske Arjen Otlu som befinner sig i Diyarbakir.

– Vid den första begravningsprocessen flög man väldigt lågt över begravningsföljet, flera gånger för att störa. Det är lite av en krigsstämning, alla affärer är stängda, man hittar ingen affär som är öppen förutom de affärer som säljer bröd, berättar Arjen Otlu.

Polisen skjuter skarpt
Arjen Otlu har själv kunnat se de mycket omfattande gatustriderna mellan sten- och brandbombsutrustade kurdiska ungdomar och turkisk polis som använder sig av tårgas, men även har skjutit skarpt vid gatustriderna som nu pågått i tre dygn.

Det började den 28 mars då det hölls en begravning av 14 kurdiska gerillasoldater, tillhörande det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK. De hade dödats i strider med turkisk militär.

Uppgifterna går isär om vem som provocerade fram det följande bråket och gatustriderna.

Beväpnade ungdomar
Vad man vet är att flera hundra ungdomar hade beväpnat sig samtidigt som polisstyrkorna försökte stoppa delar av begravningsföljet.

Sedan dess har det varit oroligt och våldsamt på gatorna. Tiotusentals människor har protesterat på gatorna i en miljonstaden Diyarbakir. Samtidigt har beväpnade uppretade kurder gett sig på både banker och polisbyggnader.

– Där slog man sönder banker och polisbasen slogs också sönder.

De attackerade alltså polisen?

– Polisen stod i vägen för dem och det var en kraftmätning.

Hur pass allvarligt är det?

– Det är värre i flera förorter än i den centrala delarna av staden. Man har kört in militärer och specialstyrkor som håller strategiska plaster i staden, i centralorterna, men i förorterna är det ungdomar som är maskerade som har vägspärrar. Ungdomar har molotovcoctails, stenar och påkar, medan polisen militären skjuter tårgas och i många fall också skjuter skarpt.

– En journalist från en kurdisk nyhetsbyrå blev skjuten i benet och idag dödades bland annat en sexåring, säger Arjen Otlu.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista