Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flerårigt fängelsestraff för ung heroinsmugglare

Den femtonåriga svenska flicka som i våras greps på Manchesters flygplats med två kilo heroin i bagaget har nu fått sin dom i Storbritannien. Hon döms till 2,5 års fängelse.
Det var den 11 april i år som flickan greps i tullen på flygplatsen i Manchester. I den väska hon förde med sig från en resa i Indien hittades två kilo heroin, vilket har ett värde på omkring 2,2 miljoner kronor i försäljarledet på gatan. Släpptes fri i väntan på rättegång Flickan åtalades för narkotikasmuggling, men släpptes fri mot borgen i väntan på rättegång. Hon har under denna tid bott i ett hem i Storbritannien under bevakning av de sociala myndigheterna. Hon har till sin hjälp också fått en brittisk advokat som betalas av svenska utrikesdepartementet. En rättegång inleddes redan en vecka efter gripandet i en rättsinstans, som ungefär motsvarar tingsrätten. Men under våren flyttades fallet vidare till en högre rättsinstans, som dömer i grövre brott. Stor sekretess Sekretessen kring fallet har varit stor med hänsyn till den anklagade flickans låga ålder. Hon har vid tidigare domstolsförhandlingar förklarat sig skyldig till narkotikasmugglingen. Heroinsmuggling betraktas även i Storbritannien som ett grovt brott och brittiska rättsväsendet tar i allmänhet mindre hänsyn till att ett brott begåtts av en minderårig än vad det svenska gör. – Där är det straffet som beaktas, i Sverige är det mer synen på personen och de behov som måste uppfyllas för att det ska bli någon rättelse i framtiden, säger Olof Hylphers, jurist på Bris, Barnens rätt i samhället. Han menar att brittiska myndigheter kan uppleva det som ett problem att utlämna flickan till Sverige. Kan begära att få sitta i svenskt fängelse När domen vunnit laga kraft kan femtonåringen anmäla sitt intresse till de brittiska myndigheterna av att få avtjäna straffet i Sverige i stället för i England. Beslutet tas därefter av den svenska regeringen. Om straffet sedan ska omvandlas bestäms av en svensk domstol. Enligt Johan Murray på UDs pressjour kan straffet komma att halveras med tanke på hennes låga ålder, att hon skött sig i häktet och att hon har erkänt brottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".