Lars-Erik Petersson utblottad? Foto: Sören Granath/SR

Oklarheter om Skandiadirektörens förmögenhet

Hur utblottad är egentligen den tidigare Skandiadirektören Lars Erik Petersson som är åtalad för trolöshet mot huvudman? Ekot har tittat lite närmare på hans senaste deklarationer.

Bilden avviker delvis från de som svar Petersson gav i tingsrätten på torsdagen när domaren ställde frågor om Peterssons ekonomi.

Domaren: Inkomst? Förmögenhet?

– Jag har ingen inkomst... det här var jag inte förberedd på, svarade Lars Erik Petersson.

Domaren: Men det har man väl ändå i huvudet?

– Jag har ingen inkomst, alla mina utfall på försäkringar eller incentiveprogram finns i pensionsförsäkringar ägda av Skandia. De är pantförskrivna till mig och till en del är de frysta.

Oklarheter
Möjligen uppstod det i tingsrätten ett litet missförstånd om Petersson inkomster. Kanske har det gått brant utför det senaste året. Besked om det kommer i så fall först i nästa självdeklaration.

Men taxeringsåren 2000 till 2005 har i så fall varit desto bättre. Sammanlagt för de åren är den deklarerade inkomsten 134 miljoner kronor. Enligt deklarationen för 2005 är Petersson taxerad för en inkomst på drygt 28 miljoner.

Det år när Petersson fick sparken under en bolagsstämma och då erbjöd sig att jobba vidare för lön på en krona - det året var inkomsten knappt 10 miljoner. Dessförinnan låg Peterssons årslöner på runt 30 miljoner.

Så vad har då blivit kvar av sex årsinkomster på totalt 134 miljoner? Den frågan ställdes också av domaren i tingsrätten.

Domaren: Inga kapitaltillgångar?

– Inte utöver en högt belånad fastighet för att betala skatt på en dubbelbeskattning som Skatteverket har initierat, svarade Lars Erik Petersson.

Förmögenhet på 12 miljoner
Kanske har skatten slagit hårt. Men enligt den senaste deklarationen är förmögenheten lite drygt 12 miljoner mot hälften sex år tidigare.

Om drygt hälften av den sammanlagda inkomsten på 134 miljoner gått bort i skatt, kan det tyckas att omkring 50 miljoner blivit kvar i plånboken, även sedan vanliga levnadsomkostnader tagit sitt.

Men på den punkten är Lars Erik Petersson rätt typisk för många andra med höga inkomster. Sambanden mellan mångmiljoninkomster och stigande förmögenheter är mycket svagt och det hänger ihop med att undantagen för vad som är skattepliktig förmögenhet är desto fler.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".