Azerbajdzjan mot envälde

I många av de tidigare sovjetrepublikerna sätts de demokratiska reglerna närmast konstant ur spel. Bland annat försöker makthavare klänga sig fast vid makten på livstid, eller se till att barnen ärver makten. Ett sådant exempel är det kaukasiska, oljerika Azerbajdzjan, där president Alejev försöker hålla sig kvar vid makten på livstid.
Azerbajdzjans president Gajdar Alejev var redan under Sovjettiden en mäktig man i Azerbajdzjan. Dels var han KGB-chef i den dåtida sovjetrepubliken, men även kommunistpartiledare lokalt. Men som så många lokala kommunistpartipampar bytte han både ideologi, land och politik över en natt när Sovjetunionen föll sönder och samman och blev Azerbajdzjans folkvalde president. Det har han nu varit i nio år efter två internationellt mycket kritiserade val med en rad oegentligheter och anklagelser om fusk. Nu i veckan deklarerade den svårt sjuke, 79-årige presidenten, att han tänker ställa upp i en tredje valomgång, trots att landets konstitution bara medger att man sitter vi makten två valomgångar. Alejev menar dock att den nya grundlagen kom till under hans första mandatperiod vilket enligt honom innebär att han bara suttit vid makten en enda gång sedan lagändringen. Men det är helt klart att Alejev försöker sitta kvar på sin post under hela sin livstid, samtidigt som oppositionen på senare tid livligt protesterat på gatorna mot den auktoritäre ledaren. Skulle Alejev misslyckas med att ställa upp i valet har han garderat sig. Hans son har utsetts till vice partichef efter pappan i det parti som styr Azerbajdzjan i dag. Märkligt nog har det inte kommit många kommentarer från Väst i dessa dagar. Demokratiutvecklingen är på vissa sätt värre i Azerbajdzjan än i Vitryssland, som styrs av Aleksandr Lukasjenko, som kallats Europas siste diktator och fått mycket kritik från Väst. Men det finns en viktig skillnad mellan länderna – det finns starka amerikanska och även brittiska intressen i det oljerika Azerbajdzjan, ett land som dessutom spelar en viktig regional säkerhetspolitisk roll i det oroliga Kaukasus och som har nära förbindelser med Natolandet Turkiet. Eller som en amerikansk kollega sade till mig, halvt på skämt, halvt på allvar: "Alejev är vår kille, Lukasjenko är inte det"
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".