Allt färre pantar sina burkar

Allt fler låter bli att återvinna sina öl och läskburkar och förlorar därmed en 50-öring i pant. Återvinningskravet klaras därför inte längre, varken för burkar eller Petflaskor, enligt ny statistik från Naturvårdsverket.
En orsak till att läskburken hamnar i soptunnan allt oftare är att fler dricker läsk utomhus, säger Lena Jakobsson på naturvårdsverket. – Det har blivit en vana i dag, i alla fall hos den yngre generationen, att gå på gatan med en flaska i handen utan att tänka på att den ska tillbaka in i butiken igen, säger hon. För sex år sen pantades 92 procent av alla öl och läskburkar. Men sen dess har svenska folket slarvat mer och mer. Nu klaras inte längre kravet från staten att 90 procent av alla burkar och petflaskor ska återvinnas. Förra året pantades 85 procent av burkarna - och bara 78 procent av dom små pet-flaskorna, enligt ny statistik från Naturvårdsverket. Trots det är Jan Rehnberg som är VD för Returpack, det företag som ansvarar för insamlandet, ganska nöjd. – Målet är ju 90 procent, men vi är ändå mycket nöjda med 85 procent. I jämförelse med andra länder ligger vi mycket högt. Men Lena Jakobsson på naturvårdsverket är inte lika positiv. – De uppfyller inte målet. Vi anser att det kan göras mer för att återvinningen ska öka. Just nu pågår en kampanj med reklamfilm på Bio och TV för att få fler att panta sina burkar och flaskor. Det har fått en viss effekt – i år har återvinningen ökat med två procentenheter. Men det krävs mer för att nå målet säger Jan Rehnberg. – Ett av målen är att sprida automater. Kanske se till att man har en automat i varje butik.
Martin Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".