Snabbare svensk insats vid ny katastrof

Det ska bli möjligt att snabbt skicka svensk vårdpersonal utomlands vid katastrofer. Bristerna blev tydliga för dem som drabbades av flodvågskatastrofen och nu vill Socialstyrelsen ha en ny lag med tydligare ansvarsfördelning och beslutsvägar.

– Den medicinska expertgruppen åker ut inledningsvis och gör en bedömning av situationen. Sedan rapporteras detta hem till Sverige och då är tanken att regeringskansliet ska vara den myndighet som trycker på knappen och bestämmer att nu ska vi sätta igång en medicinsk insats, säger Jonas Widell, som är projektledare på Socialstyrelsen.

– Sedan tar socialstyrelsen och landstingen över och ansvarar för själva insatsen, fortsätter han.

Snabba beslut
Det här ska ta högst 12 timmar - längre än så får det alltså inte gå från det att en medicinsk expertgrupp har fattat beslut om vilka insatser som ska göras, till det att en svensk sjukvårdsinsats kan sätta igång och jobba.

Och expertgruppen ska bestå av personal från de landsting som är särskilt inriktade på katastrofmedicinska insatser: Uppsala, Stockholm, Östergötland, Västra Götaland, Skåne och Västerbotten.

Staten betalar
Det ska också vara reglerat i lag att staten ska stå för de kostnader som uppstår i samband med utlandsinsatsen.

Nu ska lagförslaget ut på remiss. Tidigast kan den nya lagen träda i kraft i januari nästa år.

Vårdminister Ylva Johansson är nöjd med förslaget.

– Det var det här som saknades under tsunamin: vi hade inte den lagliga grunden och vi hade inte organisationen. Nu finns ett förslag och jag tycker att det är bra, kommenterar Ylva Johansson.

Hög beredskap
Den här lagen ska gälla i de enstaka fall, när många människor som bor i Sverige drabbas av en stor olycka utomlands. Men trots att det antagligen kommer att ske väldigt sällan, tror Ylva Johansson ändå att beredskapen kommer att kunna hållas uppe.

– Vi har ju en katastrofmedicinsk beredskap i Sverige för olyckor och katastrofer som händer i Sverige. Det vi har saknat är beredskap och lagligt stöd och organisation för att sända sjukvård utomlands, säger Ylva Johansson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".