USA förbjuder avrättning av förståndshandikappade

USA:s högsta domstol beslutade igår att förbjuda avrättningar av förståndshandikappade. I och med beslutet får nu debatten om dödstraff i USA ny kraft.
Daryl Atkins dömdes 1996 till döden för mord. Det är hans fall som nu har lett fram till förbudet mot att avrätta förståndshandikappade. Atkins bedömdes ha en intelligenskvot på 59. Iq under 70 I USA klassas personer med en iq under 70 som förståndshandikappade, men det hjälpte inte Atkins eftersom delstaten Virginia, där han dömdes, tillhörde dem som tillät avrättningar av förståndshandikappade. Delstaterna kunde själva avgöra den saken, eftersom Högsta Domstolen 1989 konstaterat att det inte fanns något nationellt samförstånd om ett förbud. Då var det bara 2 delstater som själva förbjöd avrättning av förståndshandikappade. Men sedan dess har siffran stigit till 18. Total omvärdering Gårdagens besked från högsta domstolen om att avrättningar av förståndshandikappade strider mot grundlagens åttonde tillägg, som talar om grym och osedvanlig bestraffning, är en total omvärdering av beslutet från 1989. Livstids fängelse För Daryl Atkins kommer det med största sannolikhet att innebära att hans dödsstraff omvandlas till livstids fängelse. Detsamma gäller för uppskattningsvis ett hundratal andra förståndshandikappade som sitter i dödsceller. Men det är ett kontroversiellt beslut. Tre av de nio domarna i högsta domstolen röstade emot, och kritiker varnar för att fullt friska som döms till döden nu kommer att hävda att de är förståndshandikappade. Första steg Men människorättsorganisationer och andra ser gårdagens beslut som ett första steg på en lång lång väg mot ett totalt avskaffande av dödsstraffet i USA.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".