Estonias bogvisir bärgas.

Sahlin beredd på ny Estoniaundersökning

Estlands regering riktar i en rapport skarp kritik mot den nio år gamla haverikommissionen om Estonias förlisning. Bland annat ansåg man att Estonias skrov inte undersökts tillräckligt. Om Estland vill ha en ny utredning ser regeringens ansvariga minister, Mona Sahlin inget hinder mot det.

– Om Estlands regering hör av sig till den svenska, vilket de inte har gjort idag, men om de gör det och vill gå vidare med längre och djupare utredningar, då ska vi inte hindra det, säger Mona Sahlin.

Sverige, Finland och Estland har skrivit på ett kontrakt om gravfrid, vilket innebär att det är förbjudet att gå ner till vraket. Men enligt Mona Sahlin hindrar det förbudet inte att det görs nya undersökningar.

– Om Estland vill gå längre med utredningen, då ska inte vår lagstiftning hindra det. Det har aldrig varit avsikten, gravfriden kom till för att skydda från gravplundrare, inte för att hindra ytterligare undersökningar, om det behövs, säger Mona Sahlin.

Det behöver inte hindra?

– Nej absolut inte.

Omfattande kritik
Kritiken i delrapporten från Estland var omfattande. Bland annat säger utredningsledaren Margus Kurm att det är svårt att tillbakavisa påståendena att det finns ett stort hål i Estonias skrov.

Bottenskrovet har aldrig undersökts eller filmats, enligt den estländska utredningen. Det finns inte heller några tillfredsställande förklaringar till de smällar som flera passagerare känt och hört.

Men Mona Sahlin har ännu inga kommentarer till kritiken.

– Det är ett antal frågor som har varit uppe under de här tio åren som har gått, som visar på en del ofullkomligheter. Vi har själva valt att gå vidare med en sjunkförloppsstudie för att vi inte kände oss säkra på att vi hade alla svar på hur Estonia kunde sjunka så fort, säger hon.

Men håller du med om de brister som Estlands regering nu pekar på?

– Jag har inte kunnat läsa hela utredningen så jag vill nog vänta med det tills jag vet vad Estlands regering själv vill gå vidare med och det vet inte jag idag.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".