EU-toppmötet: Liberaler enas om flyktingpolitiken

På fredagsförmiddagen börjar EU:s toppmöte i Sevilla. Mest bråk inför mötet har det varit om vad EU ska göra med den illegala invandringen. De liberala ledarna diskuterade frågan redan igår kväll.
Efter en del taktiska finter kom de liberala ledarna på ett förmöte till EU-toppmötet i Sevilla överens om ett uttalande om invandringspolitik. Den taktiska finten, eller finessen om man vill kalla det så, var att uttalandet inte kom från hela den liberala gruppen. Det var meningen från början. Avsändare blev i stället två av ledarna för det europeiska liberala partiet - engelsmannen Graham Watson och tysken Werner Hoyer. På det viset behövde inte statsministern för EU:s blivande ordförandeland, Danmarks Anders Fogh Rasmussen, binda upp sig. Fogh Rasmussen sa under förhandlingarna att han välkomnade uttalandet och att han inte hade några invändningar. Bra kompromiss –Jag ser det här som en bra kompromiss, som visar att det behövs balans i debatten, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg till Ekot. Liberalernas möte kan ses som en förmatch till det som väntas dominera EU-toppmötet. Gränspolis Det handlar om två konkreta frågor. Den ena gäller om EU ska skaffa sig en särskild gränspolis för att vakta EU:s yttre gränser. Den andra om att straffa fattiga länder som inte gör tillräckligt mycket för att hindra sina invånare från att olagligt fly till EU-länderna. Straffet skulle vara indraget bistånd. Sverige är mot båda förslagen och inget av förslagen har fullt stöd i den liberalernas uttlande i går kväll. För EU:s regeringschefer handlar det nu om att göra upp med snygga formuleringar som alla kan ställa upp på. Ironisk kommentar Politiskt gäller det att slutdokumentet är väldigt långt från den ironiska proklamation den brittiska tidskriften The Economist formulerade i sitt senaste nummer. Den lät så här: Vi i EU har ett begränsat antal platser för dataprogrammerare och kommer också motvilligt att ta emot några tortyroffer med väl synliga skador. Invandrare som är på jakt efter ett bättre liv kan sticka någon annanstans.
Herman Melzer, Sevilla
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".