Oviss väntan i Ugandas flyktingläger

Sudan och Uganda har skrivit på ett avtal som skall tvinga 190 000 flyktingar i Uganda att återvända till Sudan. Trots att det har varit fred i södra Sudan i ett år nu, så är det få av de 600 000 flyktingarna utanför Sudans gränser som vågar återvända.

– Mina barn vet inte vad mjölk är, och får de kött till jul, så vägrar de att äta det. Majs och bönor, är vad jag kan ge dem, säger en av flyktingarna, Cecile.

Så har hon haft det i tio år, sedan hon flydde inbördeskriget i södra Sudan, ett krig mellan norr och söder, mellan araber och afrikaner, mellan regering och rebeller, som rasade i över 20 år, innan ett fredsavtal slöts för ett år sedan.

Dröm och tvekan
Tio år som flykting i Arua i norra Uganda, i ett läger som rymmer 60 000 sudanesiska flyktingar, och en dröm om att åka hem och visa barnen deras riktiga hemland:

– Jag vill åka tillbaka, jag vill bo i mitt eget land, säger Cecile.

Men hon tvekar. Fastän det knappt finns någon mat i norra Uganda, så finns det en brunn, en skola och ett sjukhus i flyktinglägret.

Över gränsen, in i Sudan, finns ingenting, ett öde land utan vägar. Hon är inte rädd för att återvända, men andra är det.

– Landminorna, säger Simon, när är de borta? Rebellsoldaterna; är de avväpnade? Och hur är det med LRA, Herrens motståndsarmé, som nu är en terrorstyrka i södra Sudan, likväl som i norra Uganda? Jag vill att någon skall undersöka och tala om att det är säkert att återvända till min lilla gård som jag inte sett på tio år.

”Det är fred i Sudan”
Sudans inrikesminister, som nu i ett avtal med Uganda vill tvinga flyktingarna att återvända hem, förklarar:

– Det är fred i Sudan. Jag är som den bibliska duvan som skickades ut från Noaks ark för att se om det fanns land. Jag kan säga: jag har varit i huvudstaden Khartoum, och kommer nu tillbaka med beskedet att det är fred.

Ugandas premiärminister däremot, tror inte på fredens stabilitet i grannlandet, och är villig att utöka Ugandas gästfrihet. Bättre att låta flyktingarna stanna och avvakta, än att se nya flyktingströmmar tillbaka om ett par veckor, enligt honom.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".