Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delad föräldrapenning viktig fråga för Fi

Publicerat söndag 2 april 2006 kl 16.00
Lotten Sunna, Kerstin Staver och Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ höll valkonferens i Stockholm under helgen och delad föräldrapeng är en av de huvudfrågor som Fi vill locka väljare med i valet i höst.

– Eftersom vi vet att konstruktionen av föräldraförsäkringen som vi har idag, erbjuder arbetsgivarna en möjlighet att åtminstone i sitt huvud kalkylera med att kvinnor är mindre ofta på jobbet än män, och ska därför inte ha samma utvecklingsmöjligheter, samma anställningstrygghet, samma heltid eller samma trygghet, sa Gudrun Schyman. 

Sociala och ekonomiska frågor
Det är sociala och ekonomiska frågor som ska locka väljarna att rösta på feministiskt initiativ i höst.  

I samband med Fis första årsmöte i september förra året fick några udda förslag stor uppmärksamhet. 

Det gällde bland annat en ny namnlag som gör det möjligt för män att ha kvinnonamn och tvärtom samt en samlevnadslag som kan omfatta relationer där fler än två personer ingår, och likkönade förhållanden. 

Uppmärksamheten som just de förslagen fick var orättvis anser Fi, eftersom många feministiska frågor ansågs så självklara att de inte behövde debatters särskilt mycket utan kunde lämnas till dem som skulle skriva partiprogrammet. 

Valmanifest i fem punkter
Nu är det politiska programmet formulerat. Det valmanifest i fem punkter som antogs på lördagskvällen innehåller förutom delad föräldrapenning också krafttag mot våld som drabbar kvinnor.

Fi vill ha en nationell arbetsvärdering som ska kunna användas som instrument för att jämna ut löneskillnader mellan män och kvinnor.

En punkt gäller antidiskriminering och så samhällsbyggnad på kvinnors villkor, det innebär tryggare offentliga miljöer och billigare bostäder, bland annat. 

Socialdemokraterna har anklagat Feministiskt initiativ för att stjäla röster från vänsterblocket och därigenom jämna vägen för en borgerlig valseger i höst.  

Anklagade s för svek
I sitt tal på söndagen kontrade taleskvinnan Devrim Mavi med att anklaga socialdemokraterna för svek. 

– Och jag tycker också att det är dags att de ska ta och förklara för Kommunals kvinnor varför sveket ser ut som det gör, och jag tycker också att socialdemokratin ska ta och förklara varför man har släppt reformer om en individualiserad föräldraförsäkring när LO:s gubbar har tryckt på. Jag tycker att de har ett ansvar att bära, sa Devrim Mavi. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".