Rice och Straw trycker på för regeringsbildning i Irak

USA:s och Storbritanniens utrikesministrar Condoleezza Rice och Jack Straw reste på söndagen tillsammans till Irak för att sätta fart på regeringsförhandlingarna. Trycket mot regeringsbildaren premiärminister Ibrahim al-Jaafari att avgå ökar.

– Det är dags att slutföra diskussionerna och äntligen se till att bilda en regering, var det budskap de båda utrikesministrarna Rice och Straw hade med sig när de på söndagen helt överraskande besökte Iraks huvudstad Bagdad.

– Det är bråttom, sa Condoleezza Rice.  

– Vi behöver se framsteg för det är i allas intresse, fyllde Jack Straw i. 

Ingen permanent regering
Fortfarande tre och en halv månader efter parlamentsvalet i december finns ingen permanent regering i Irak.

Den shiamuslimska majoriteten i parlamentet har valt den sittande premiärministern Ibrahim al-Jaafari att sätta samman en nationell samlingsregering som skall representera Iraks alla stora folkgrupper.

Men varken sunnimuslimerna eller kurderna vill ha al-Jaafari som de tycker har misslyckats med att skapa ens ett minimum av säkerhet, ordning och reda i Irak under den tid han har varit premiärminister. 

Shiamuslimer börjar tröttna
Och nu börjar också flera shiamuslimska grupper tröttna på al-Jaafari, bland annat efter att USA:s president George Bush uttryckt sitt missnöje med honom.  

Och de få som hade möjlighet att betrakta utrikesministrarna och Ibrahim al-Jaafari när dom träffades på söndagen berättar att stela leenden och avigt kroppsspråk gav en tydlig fingervisning om att det inte var särskilt trevliga saker som Rice och Straw hade att säga al-Jaafari.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".