Många flyktingar kommer i småbåtar till Kanarieöarna.

Båtflyktingar ett växande problem

Ett trettiotal båtflyktingar från västra Afrika har omkommit i helgen efter att de försökt att ta sig till Kanarieöarna och Europa. Problemet med de riskfyllda resorna väntas växa ännu mer framöver.

De flesta av flyktingarna kom ursprungligen från Senegal, Gambia och Mali. Med hopp om ett bättre liv i Europa ska de ha startat resan för 17 dagar sedan i Mauretanien, där alltfler båtresor börjar.

Det är myndigheterna där som uppger att ett 30-tal båtflyktingar dog i helgen efter att båten de färdades i krockade med en annan båt, enligt spanska medier.
 
Flera vårdas på sjukhus
Ungefär lika många personer har hittats vid liv och vårdas nu på sjukhus i Mauretanien. För många är tillståndet allvarligt, de lider av hunger, törst och värmeslag.

Samtidigt har spanska militära fartyg och flygplan har under flera dagar övervakat ett stort fartyg med runt 500 flyktingar från Västafrika på väg till Kanarieöarna och Europa.

Den spanska militären har hållit fartyget borta från spanskt vatten och motat in det till Mauretaniens kust i Västafrika.

Allt fler båtflyktingar väntas
I Spanien räknar man med att flyktingströmmen kommer att växa ännu mer framöver med allt större båtar som tar allt större passagerare.

Varje månad dör flera hundra västafrikanska flyktingar på de riskfyllda resorna till Europa.

Mauretanien har vädjat om hjälp för att hantera problemet. I juli planerar EU och Afrika ett möte på hög nivå i den marockanska huvudstaden Rabat för att diskutera den växande tragedin.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".