Fransk-amerikansk telejätte utmanar

Ett nytt storföretag i den internationella telekombranchen föddes i helgen. Det sammanslagna bolaget av franska Alacatel och amerikanska Lucent utmanar Ericsson på sikt.

Inledningsvis vinner Ericsson, säger Håkan Wranne, som värderar telekombolag.

– Kortsiktigt kommer det förmodligen att gynna alla spelare utom Lucent och Alcatel, eftersom en fusion kräver så oerhört mycket arbete. Det är ett amerikanskt och ett franskt bolag och det är kulturella skillnader som ska överbryggas. Mycket talar för att de två bolagen kommer att ha väldigt lite kraft över att göra affärer under de närmaste ett eller två åren. På det sättet gynnar det Ericsson, säger Håkan Wranne.

Det nya fransk-amerikanska bolaget blir starkt på fast telefoni och bredband. Det beräknas vara värt 250 miljarder kronor.

Ericssons styrka är nät och mobiltelefoni. Företaget är dubbelt så högt värderat som de två andra bolagen tillsammans.

Även om Ericsson och det nya bolaget slåss på varsin planhalva av telekommarknaden och klarar sig bra, tror telekomanalytikern Håkan Wranne att Ericsson kommer att agera.

– Jag tror att Ericsson kommer att fortsätta att försöka att via mindre uppköp komma åt teknik och kunder för att möta Alcatel-Lucent och andra större spelar på de fasta näten, säger Håkan Wranne, analyschef på Fischer Partners.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".