Historiskt beslut i Duman

På fredagen fattade ryska parlamentets underhus, Duman, ett historiskt beslut när man röstade igenom förslaget om att tillåta privat ägande av rysk jordbruksmark. Men regeringen fick backa i fråga om att tillåta även utlänningar att äga jordbruksmark.
För första gången sedan revolutionen 1917 finns nu möjligheten för privatpersoner att köpa jordbruksmarker i Ryssland. På fredagen röstade en majoritet igenom förslaget om att privatisera jordbruksmarker i den andra så viktiga omröstningen i det ryska parlamentets underhus Duman. Det behövs ytterligare en omröstning innan lagen vinner laga kraft, men det betraktas mer som en formsak. Det här är ett historiskt och viktigt ekonomiskt steg för Ryssland, vars jordbruksproduktion nästan halverats sedan Sovjetunionens sönderfall. Trots att Ryssland har odlingsbara jordbruksmarker som motsvarar ytan av hela väst- och centraleuropa så kan ryssarna i dag inte föda sig själva. Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin är den nya äganderättslagen inte bara nödvändig utan rent av livsviktig eftersom hela den ryska ekonomin hämmats av att jordbruksproduktionen stått stilla under så många år, sedan kollektivjordbruket rasade samman efter sovjetunionens sönderfall. Dessutom är jordbruksreformen ett krav från väst när det gäller de framtida ekonomiska relationerna, inte minst ett ryskt medlemsakap inom världshandelsorgansationen WTO. Men både Putin och regeringen fick backa i frågan om att även utläningar ska få äga jordbruksmarker. Vänsterpartierna med kommunisterna i spetsen har hotat med landsomfattnde demonstrationer om jordbruksmarker privatiseras och det hotet togs nog på allvar av president Putin som gav med sig i frågan om utländskt ägande i alla fall. Däremot får utläningar arrendera mark. De flesta ryska politiska experterna är eniga om att Putin nu får betala priset för att han fört en alldelles för västvänlig utrikespolitik på senare tid och att han i stället fick backa i denna så viktiga inrikespolitiska fråga. För det finns ett folkligt motstånd framförallt på landsbygden där många ryssar fruktar att landreformen kommer att innebär hög arbetslöshet och att enskilda lantbrukare kommer att slåss ut av köpstarka ryssar och utläningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".