ABB-avtal granskas av åklagare

Åklagarmyndigheten i Zurich har belutat att utreda turerna kring de förra ABB-cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahls pensionsavtal. Dessutom överväger myndigehten att utreda styrelsens ansvar i hur pensionerna kom till.
Göran Lindahl och Percy Barnevik kvitterade tillsammans ut nästan 1,5 miljard kronor i pension när de lämnade ABB. Och trots att de båda har förbundit sig att betala tillbaka omkring hälften av beloppet är frågan långt i från överspelad i Schwietz. Flera aktieägare har hotat bolaget med stämningar eftersom man menat att pensionsavtalen tillkom på ett felaktigt sätt och utan att aktieägarna informerades. Det var nämligen först i februari i år som pensionsavtalen blev kända, då ABB helt plötsligt krävde tillbaka pengar från Barnevik och Lindahl. Bolaget menade att pensionsavtalen tillkommit på ett, som man sade, otillfredstsällande sätt. Det är just det som åklagarmyndigheten I Zurich nu ska undersöka. Enligt myndigheten är det inta bara Göran Lindahls och Percy Barneviks roll i affären som ska utredas. Även ABB dåvarande styrelse kan komma att hamnna under luppen. Det skulle i så fall innebära att Pieter Wallenberg, som var styrelseordförande när Percy Barneviks avtal slöts även kommer att omfattas av undersökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".