Gambro köps upp av Investor

Det medicintekniska företaget Gambro köps ut från börsen av Wallenbergarna. Det är Investor och riskkapitalbolaget EQT som lägger ett bud värt drygt 38 miljarder kronor på Gambro.

– Det är ett väldigt framgångsrikt medicintekniskt bolag, och det tänkte vi och Investor bygga vidare med än mer fart, säger Thomas von Koch på EQT.

Vad har ni för planer?

– Det är ju ett bolag som är verksamt inom tre områden. Alla de områdena har sin egen tillväxtkurva att följa, och det tänkte vi verkligen se till att de gör. Man är ju världsledande både inom blodseparationsprodukter och inom njurdialys. Dessutom är man stor på dialyskliniker i utvecklingsländer.

Gambro har pekats ut som tänkbar köpkandidat under en längre tid, och nu kom budet via ett bolag som ägs gemensamt av Investor och EQT. Investor är dessutom majoritetsägare i EQT.

Styrelsen ställer sig bakom
Budet är ett kontantbud på 111 kronor per aktie. Det ger en premie på drygt 30 procent, när genomsnittskursen för de tre senaste månaderna beräknades till 85 kronor.

Gambros styrelse ställer sig bakom budet. Redan idag är Investor är huvudägare i Gambro med 19,9 procent av kapitalet och 26,3 procent av rösterna.

Om affären genomförs försvinner Gambro från börsen. Affären värderas till 38,3 miljarder kronor.

– Gambro driver klinikverksamhet, det vill säga dialystjänster inom länder som Polen, Ungern och Argentina, där dialys inte är så utbrett. Där är man väldigt framgångsrika på att öppna kliniker och helt enkelt lyfta av patienter från den offentliga vården och ge dem bättre behandling i egna kliniker.

Det var väldigt mycket pengar det handlar om. Var det dyrt?

– Ja, vi ger ju aktieägarna 30 procent i premier. Goda saker kostar mycket pengar, säger Thomas von Koch.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista