Bussresor ska bli säkrare med bälteskrav.

Bältestvång väntar busspassagerare

Snart skärps reglerna för bältesanvändning vid bussresor. Den svenska lagen ska anpassas till ett EG-direktiv. Ändringen innebär bland annat att föraren får större ansvar för att informera passagerarna om bältet.

– Det är ganska många som använder bältet. De blir fler och fler, men det är inte alla som använder bältet, säger Christer Sundkvist som kör buss åt Upplands Lokaltrafik.

Brukar du informera om att det finns bälten i bussen?

– Inte muntligt, nej. Det finns skriftliga anvisningar vid bältena att man ska använda dem. Barn och ungdomar brukar man anvisa, men de vuxna tycker jag borde kunna ta sitt ansvar själva.

Lagen säger sedan tidigare att i bussar där det finns bälten ska de användas, annars kan man få böta 600 kronor. Tätortstrafiken är undantagen.

Krav på information
De nya reglerna innebär att passagerarna i första hand ska söka upp en plats med bälte i de bussar som bara har bälte på vissa utsatta platser. Dessutom ökar kravet på information om bältesplikten, antingen genom skyltar i bussen eller uppmaningar från föraren eller, när det gäller ungdomar, från reseledaren.

Bussbranschen välkomnar skärpningen, och ska försöka förbättra både bältesanvändningen och informationen.

– Det här är naturligtvis en utveckling som kommer. Vi diskuterar också om man ska ha en display framme hos föraren som visar på vilka platser man inte använder bältet. Då kan man ge ett muntligt meddelande. Men det här är så pass ny lagstiftning, så det är en del kvar att göra, säger Jan Erik Kjellberg, vd för Bussbranschens riksförbund.

Forskning har visat att bälte kan rädda liv på busspassagerare Vid en olycka riskerar de annars att kastas omkring i bussen eller klämmas illa.

Tillåtet att stå i bussen
Sedan några år ska alla nya landsvägsbussar ha bälten. Men många äldre bussar saknar bälten, och på vissa linjer reser också stående passagerare.

– Vi tycker kanske att lagstiftningen inte blir riktigt logisk om man måste ha bälte på sig när man sitter, men det fortfarande är tillåtet att stå utan bälte, säger Jan Erik Kjellberg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Jouko Kaijanen, SR Västmanland
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".