Många är beredda att flytta för jobb

Svenskarna tillhör de folk inom EU som är mest beredda att flytta för att få jobb. En ny undersökning från EU visar att över 70 procent av svenskarna vid arbetslöshet är beredda att flytta till en annan del av landet.

Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström är förvånad över de höga siffrorna, men anser ändå att det finns en logisk förklaring.

– Vi har en historisk tradition av rörlighet på arbetsmarknaden i anslutning till de stora omstruktureringar som har skett i Sverige, med varvsindustri, textilindustri och mekaniseringen i skogen. Att röra sig från industrisamhället till mer av ett tjänstesamhälle innebär ju för många människor att man har måst byta yrke och bostadsort, säger Lars Sjöström.

Inom EU är det bara fransmän, holländare och polacker som är mer benägna än svenskarna att flytta inom landet för att få jobb. I alla fyra länderna är det mer än 70 procent som kan tänka sig att flytta. I Ungern och Irland är det färre än 50 procent.

Färre vill flytta utomlands
När det gäller att flytta till ett annat EU-land så är siffrorna lägre. 44 procent av svenskarna kan tänka sig att jobba utomlands om de blir arbetslösa och hamnar då på tredje plats i flyttvilja.

Österrike är det EU-land där invånarna är minst intresserade av att söka jobb i ett annat EU-land. Bara 23 procent i Österrike är intresserade av det.

I Sverige är det också vanligare än i de flesta andra EU-länder att byta arbetsgivare och hela åtta av tio svenskar tror att byte av arbetsgivare med bara några få års mellanrum är bra.

Passar Ams
Att svenskarna i så hög utsträckning är beredda att både byta arbetsgivare och bostadsort passar Ams syn på hur arbetsmarknaden ska fungera bättre.

– Vi tror ju att rörlighetsaspekten har väldigt stor betydelse för möjligheten att försörja arbetsgivarna med arbetskraft, i synnerhet i en uppåtgående konjunktur, säger Lars Sjöström.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".