EU-länder bryter mot energibestämmelser

Idag inleder EU-kommissionen rättsliga processer mot åtskilliga EU-länder för att de inte har öppnat sina gas- och elmarknader för ökad konkurrens enligt EU:s bestämmelser. Om länderna inte följer EU:s krav så anmäls de till EG-domstolen.

EU-kommissionen anklagar åtskilliga av Europas regeringar för att släpa fötterna efter sig när det att införa EU:s nya lagstiftning på energiområdet. Antingen har EU-länderna fortfarande inte gjort lagändringar som skulle ha varit klara redan 2004 eller så har de infört de nya- EUdirektiven på felaktigt sätt. En del EU-länder håller fast vid givna priser på gas och el, andra favoriserar vissa el- och gasleverantörer och ger dem långtidskontrakt, anser EU-kommissionen. Konsumenter får inte fritt välja leverantör av el och naturgas och konkurrensen på den europeiska energimarknaden är för svag. Hittills har inga enskilda syndabockar bland EU-länderna pekats ut men idag offentliggör EU-kommissionen en lista med ett hundratal brott mot EU:s energilagstiftning. De länder som inte rättar till felen anmäls så småningom till EG-domstolen. EU-kommissionen tänker försöka tvinga medlemsländerna till ökad konkurrens för att stimulera den europeiska energimarknaden. Detta sker samtidigt som EU ska försöka enas om en gemensam energipolitik för att skapa en säkrare tillgång på el och naturgas i framtiden.

EU-kommissionens mål är att skapa en säkrare europeisk energiförsörjning och att stävja den ökande nationella protektionismen på energiområdet.

Kertin Brostrand, Bryssel
kertin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".