Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN varnar för svältkatastrof i Gaza

Palestinierna i Gaza står inför en humanitär katastrof. Brist på mat och pengar gör att FN:s hjälporganisationer varnar för svält, kollapsade samhällsfunktioner och ökat kaos.

Chefen för FN:s samordningsorgan för humanitära insatser i de palestinska områdena David Shearer är mycket orolig.

Den mest akuta risken just nu är, enligt David Shearer, att om de palestinska poliserna i Gaza inte får ut sina löner och att de då helt enkelt byter sida och börjar med rent kriminell verksamhet för att skaffa sig pengar på det sättet.

Den här situationen har uppstått efter det terrorstämplade Hamas valseger.

Stoppat överföringen av pengar 
Israel har stoppat överföringen av palestinska tullar och skatter till den palestinska myndigheten och väst hotar att stoppa stora delar biståndet till palestinierna.

Nästan 40 procent av Gazaborna är anställda av den palestinska myndigheten. Bland dem finns poliserna och snart finns inga pengar att betala deras löner.

Till detta kommer att Israel under långa perioder håller gränsövergångarna mot Gaza stängda. Inga förnödenheter kommer in och ingen export kan gå ut.

Periodvis har brödet tagit slut och det är ofta brist på bland annat ris, socker, matolja, bensin och pengar.

– Vi är på väg mot en mycket allvarlig kris. Vi måste fundera över hur vi får samhällsservicen att fortsätta fungera. Snart får inte heller läkarna och lärarna ut sina löner. Då kan både sjukhus och skolor stänga, varnar David Shearer.

Håller med om riskbedömningen
FN:s flyktingorgan i de palestinska områdena, UNRWA, delar David Shearers uppfattning.

Alltfler i Gaza går hungriga till sängs. Redan nu lever mer än 50 procent av Gazaborna under existensminimum och enligt UNRWA blir de hela tiden fler.

På toppen av allt misstänker man att nästan en miljon kycklingar i Gaza kan bära på fågelvirus och bör avlivas, trots att människor hungrar.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".