Danmark förändrar välfärdssystemen

Höjd pensionsålder, hårdare krav på studerande och invandrare och utökade ungdomssatsningar. Det är några av punkterna i den danska regeringens omfattande förslag för att reformera landets hela välfärdssystem.

Uppmärksamheten inför statsminister Anders Fogh Rasmussens presskonferens på tisdagen har varit enorm i Danmark.

– En ambitiös och realistisk plan, sa statsminister Anders Fogh Rasmussen på tisdagen i Köpenhamn, om den plan som nu har förberetts i ett par år.

Höjd pensionsålder
Den allmänna pensionsåldern föreslås höjas från 65 till 67 år. Åldern för så kallad efterlön, Danmarks generösa system för offentlig arbetspension, stiger från 60 till 63 år.

Tumskruvarna dras åt för att korta studietiderna vid högskolorna med ett år. Utbyggda stödformer införs för att få invandrare och unga under 30 ut på arbetsmarknaden.

God ekonomi
Både morötter och piskslag används. Varför allt detta, när Danmarks ekonomi just nu går lysande?

Allt fler ska försörja allt fler och allt äldre. Den offentliga ekonomin klarar inte det och tiotals miljarder kronor måste få slåss. Alla partier från socialdemokraterna och högerut i Folketinget vill diskutera reformpaketet.

Tester i danskhet och danska för nya invandrare ingår bland annat. Om det nu räcker för att locka den borgerliga regeringens traditionella stödtrupp i Dansk folkeparti att ställa upp ännu en gång.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".