80 000 soldater finns i områdena där talibanerna vinner mark.

Talibanernas inflytande ökar i Pakistan

Det är inte bara i Afghanistan som talibaner fortfarande är aktiva. I delar av Pakistan har talibaner senaste månaderna tagit kontrollen samtidigt som det rapporteras om allt hårdare strider mellan armén och militanta grupper.

– Problemet har spridit sig från en pakistansk region till en annan, lokala talibaner hotar människor, kräver att de ska låta skäggen växa, säger Rahimullah Yusufzai, en ledande journalist i Pakistan.

Rahimullah Yusufzai är känd för att ha gjort en av de första intervjuerna med Usama bin Ladin. Ekots utsände träffar Yusufzai i Nordvästra gränsprovinsen (NWFP) i norra Pakistan. Han säger att extremisterna särskilt frodas i klanområdena Nord- och Sydwaziristan längs den afghanska gränsen.

– Vi hör alltid presidenten säga att al-Qaidas ryggrad är bruten, men om det är så, varför måste de då ha 80 000 soldater i området? frågar Rahimullah Yusufzai.

”Allvarligt problem”
Regeringen säger att läget har stabiliseras, men verkligenheten är den motsatta, säger han. Armén har förlorat 500 soldater och anser sig behöva använda attackhelikoptrar och artilleri. Det tyder det på att det är ett mycket allvarligt problem, säger Rahimullah Yusufzai.

– Det erkänns inte av den pakistanska regeringen, säger han.

Utanför guvernörens hus i Peshawar är det trafikkaos, men inne i det historiska palatset råder ett elegant lugn. Guvernören i Nordvästra gränsprovinsen, Khalilur Rehman, säger att medierna överdriver, situationen är inte värre än att den går att kontrollera.

– Allt blåses upp till enorma proportioner, säger han.

Skäggen en struntsak
Han har också hört uppgifter om att talibaner i delar av hans provins nu hotar frisörer och kräver att alla män ska låta skägget växa till viss längd. Men det där med skäggen är ingen stor sak, tycker han.

– It’s no big deal, säger han på engelska.

Han säger att regeringen, under president Pervez Musharraf, bekämpar extremism genom att i rask takt förbättra skolor, sjukvård, vägar och annat i en utfattig region där majoriteten aldrig får lära sig läsa.

– Vi lägger mycket pengar på utbildning, sjukhus, vägar, jordbruk och vi gör framsteg, säger Khalilur Rehman.

Nils Horner, Peshawar
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".