Gruvkatastrof i Kina

I Kina har mer än 100 arbetare dödats vid en explosion i en kolgruva. Ingenstans i världen inträffar så många gruvolyckor som i Kina. Förra året dödades 5000 kinesiska gruvarbetare på grund av den dåliga säkerheten.
Räddningsmanskapet söker fortfarande efter fyra människor som man tror skall finnas vid liv under rasmassorna i en av kolgruvorna i staden Jixi i nordöstra Kina, där en våldsam explosion i torsdags morse dödade 111 gruvarbetare. 24 andra har kunnat räddas och ligger skadade på sjukhus. Samtliga gruvor i provinsen har nu stängts för inspektion. Tusentals dör varje år i gruvolyckor I varje annat land skulle olyckan vara en svår katastrof. Men inte i Kina. Där är händelser av det här slaget närmast ren rutin. Statistiken över döda gruvarbetare är förskräckande. Under årets tre första månader dödades 1000 människor vid gruvolyckor i Kina. Förra året var det 5000 arbetare som inte kom levande upp ur gruvorna. Brister i säkerhetsanordningar Orsaken till de höga dödstalen i de kinesiska gruvorna är bristen på säkerhetsanordningar och det eftersatta arbetarskyddet. Det finns oftast ingen ordentligt fungerande ventilation under jord och det kan räcka med en gnista för att antända gaserna nere i gruven till en förödande explosion. Myndigheterna vill stänga gruvor Myndigheterna i Peking har utfärdat order om att 8000 gruvor över hela landet skall stängas på grund av den bristande säkerheten. Men ansvariga på lokal nivå håller ändå ofta gruvorna öppna för att få in pengar. Och massarbetslösheten gör att många kineser tar jobb i gruvorna trots de uppenbara riskerna. Olycksansvarig dömd till döden Förra månaden dömdes en före detta lokal partichef till döden och tre andra byråkrater fick långvariga fängelsestraff efter utredning av en gruvolycka i Guangxiprovinsen där 81 gruvarbetare dödades. De dömda fälldes för att ha tagit mutor och misskött ledningen av gruvan och sedan försökt att hemlighålla katastrofen när den inträffade.
Börje Remdahl, SR:s korrespondent, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".