Strejker drabbar Tyskland

Tyskland är nu strejkdrabbat på flera områden. Sedan två månader punktstrejkar grupper av offentliganställda som försöker stoppa en obetald förlängning av arbetstiden, och inom verkstadsindustrin hotar Fackförbundet IG metall med storstrejk i den pågående avtalsrörelsen.

Varje dag tar nu IG Metall ut flera tusen medlemmar i aktioner för att sätta press på arbetsgivarna. Varningsstrejkerna pågår till största delen i de industritunga områdena i södra Tyskland, där biltillverkare som Daimler-Chrysler och Porsche finns. IG-Metall kräver fem procent i höjd lön i år och hänvisar till att lönerna stagnerat de senaste tio åren och att arbetstiden förlängts utan ersättning. Dessutom uppvisar tysk industri rekordvinster och indexet för Frankfurtbörsen klättrar på högstanivåer. Om inte en uppgörelse nås före påsk väntar nya och större strejker, säger Jürgen Peters på IG Metall.

Arbetsgivarna har hittills erbjudit en och en halv procent i påslag. Verskstadsarbetare i västra Tyskland hör till de bäst betalda i världen, resonerar de och ytterligare kostnader skulle hota jobben. Men konflikten handlar om mer än pengar. Sedan återföreningar har den tyska fackföreningsrörelsen tappat flera miljoner medlemmar. IG Metall måste nu visa kraft och vända den trenden, ett bra avtal skulle kunna locka tillbaka medlemmarna. Likadant ser det ut för tjänstefacket Verdi som strider för att stoppa en obetald arbetstidsförlängning för en och en halv miljon anställda i kommuner och delstater. Ett nederlag i den konflikten, som pågått i två månader, skulle allvarligt skada fackets legitimitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".