Pär Nuder pekar ut riktningen.

Färre sjukskrivningar ger reformpengar

Eftersom sjukskrivningarna minskar har regeringen möjligheter att satsa på nya reformer i årets budget. Det sa finansminister Pär Nuder när han presenterade uppgörelsen med vänsterpartiet och miljöpartiet. De borgerliga partierna är som väntat kritiska.

– Trots de stora reformer som vi kommer att presentera har vi lika stora marginaler i vårbudgeten som vi hade i budgetpropositionen i höstas. Trots de stora reformer som vi presenterar nu så kommer vi att ha än större överskott i de offentliga finanserna än vi hade i budgeten i höstas, säger finansminister Pär Nuder.

Ett trolleritrick kallade finansminister Pär Nuder möjligheten för regeringen att kunna satsa massor av nya pengar utan att riskera statens finanser.

Nuder förklarade tricket som en följd av att kostnaderna för sjukskrivningarna minskat så mycket. Det gör att de tre samarbetspartierna nu kunnat satsa på så många olika saker inför valet.

Här följer ett axplock:

600 miljoner satsas på omsorg för de sjukaste äldre under detta år. Om regeringen sitter kvar efter valet kommer ytterligare en miljard kronor nästa år.

Den första juli i år införs tusen plusjobb för ungdomar.

Högskolestudenter får 100 kronor mer i bidrag och 200 mer i lån från första juli. Det betyder att vänsterpartiet gått ge sig i sina krav.

Vänsterpartiets förhandlare Alice Åström är ändå nöjd.

– Vi hade gärna sett att man tagit ytterligare några steg i den här reformen. Vi ansåg att det fanns ett utrymme att förstärka studenternas ekonomi, men vi har ändå när vi bedömt helheten accepterat det bud som fanns. Ekonomin är bra och det finns utrymme även framöver i tiden. det är en viktig valfråga för vänsterpartiet, säger Alice Åström.

I budgeten avsätts också pengar för att var och en ska kunna gå till tandläkaren var 18:e månad utan att behöva betala mer än 200 kronor.

Det satsas också mer pengar på forskning för småföretag, men dessa pengar kommer först nästa år.

Redan från den första januari i år kommer en retroaktiv sänkning av fastighetsskatten för dem som har hus med ett taxeringsvärde högre än tre miljoner.

Regeringen och samarbetspartierna satsar också pengar nästa år för särskilda ombud för hemlösa.

– Jag tror aldrig man gjort en så stor satsning på hemlösheten. Det innebär förändringar av hyreslagen, förändringar av socialtjänstförordningen och tydliggör kommunens ansvar när någon blir uppsagd från sitt hyreskontrakt. Kommunerna måste också agera när barnfamiljer riskerar att vräkas, säger miljöpartiets Yvonne Ruwaida.

Oppositionen är inte särskilt imponerad över att regeringen och samarbetspartierna nådde en så snar uppgörelse.

– Det är inte så svårt att komma överens om det inte finns någon substans. Det är lite substans i detta smörgåsbord av olika åtgärder, men det är inga strukturreformer, säger Mikael Odenberg, som är ekonomisk talesman för moderaterna.

Även centern är kritisk.

– Man kan se att de försöker köpa väljare. När vi kommer in i en lågkonjunktur och arbetslösheten ökar ännu mer kommer det att bli svårt. Man ska vara väldigt försiktig med pengarna när det är högkonjunktur och spara i ladorna till sämre tider, säger centerledaren Maud Olofsson.

– Man pillar lite i årets budget med lite nya arbetsmarknadsåtgärder och lite nya bidrag till företagare, som fläskbitar inför valet, säger folkpartiets Karin Pilsäter.

– Det finns en mängd åtgärder som skulle förbättra företagsklimatet och göra att arbetsgivare vill anställa i Sverige. Inget av detta orkar man med och det är kortsiktigt tänkt, säger kristdemokraternas Mats Odell.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Marie Forsblad
marie.forsblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".