Ungdomar mest utsatta i samhället

Unga människor har det sämre än vuxna på många sätt, enligt en ny rapport som Ungdomsstyrelsen har tagit fram på uppdrag av regeringen.

Vanessa Rasavi och Mouhamed Ali som går i ettan på gymnasiet håller med om unga idag har det tufft.

– Det blir bara värre och värre. Det är svårt att få tag i arbete, säger Vanessa Rasavi i Stockholm.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är orolig. Jag tror att det kommer att bli svårare, säger hon.

Vad tycker du att politikerna borde göra för att unga ska få det bättre?

– Tänka mer på oss för det är vi som är framtiden, säger Vanessa Rasavi.

Vad ska de göra då?

– Bygga fler fritidsgårdar och sånt där, mer aktiviteter, säger Mouhamed Ali.

Den rapport som Ungdomsstyrelsen presenterade på onsdagen tar ett samlat grepp om de ungas livssituation. Den visar att unga är mer utsatta än andra grupper i samhället. Exempel på det är att unga är arbetslösa i större utsträckning än vuxna, långtidsarbetslösheten bland 20– 25 åringar ökar och i hälften av landets kommuner är det brist på lägenheter för unga.

Svårast har ungdomar med utländsk bakgrund. De klarar sig sämre i skolan vilket leder till minskade möjligheter till högre utbildning. Dessutom visar rapporten att många unga, framför allt tjejer, mår psykiskt dåligt.

Nu hoppas Inger Ashing på Ungdomsstyrelsen att det som rapporten visar ska leda till fler politiska satsningar på unga.

– De satsningar vi vill se handlar om etablering, att man som ung faktiskt har möjlighet att bli vuxen, att man har möjlighet att få ett jobb och att flytta hemifrån. Men också att man ska ha möjlighet till en god fritid, att man ska kunna ha möjlighet att vara med och påverka och ha inflytande i samhället, säger Inger Ashing på Ungdomsstyrelsen.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".