Migrationsdomstolar tar över asylmål

De nya migrationsdomstolarnas första uppgift blir att klara alla de överklagade ärenden, som den nedlagda Utlänningsnämnden inte hann med. Det rör sig om 3 000 ärenden. Det kan dröja månader innan domstolarna klarat av de gamla fallen.

– Vi fick överta cirka 450 mål från utlänningsnämnden, säger Anders Hagsgård, chefsrådman på Länsrätten i Göteborg.

Vad händer med dem?

– Det är ju så att det har varit en enpartsprocess hos utlänningsnämnden. Nu blir det en tvåpartsprocess, och det innebär att Migrationsverket inte har sett de handlingar som har gått in hos utlänningsnämnden, så de ska få tillfälle att yttra sig över de handlingar som har kommit in. I stort sett alla mål vi har fått in kommer att skickas över till Migrationsverket för att det ska yttra sig.

Länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö är sen den sista mars Migrationsdomstolar. De ska pröva beslut som Migrationsverket fattat och som överklagats.

Kvarblivna mål
Men domstolarna kan inte bara jobba med nya överklaganden, utan måste också ta hand om de mål som utlänningsnämnden aldrig hann med; totalt omkring 3 000 ärenden. Det kommer att ta ett tag, säger Anders Hagsgård.

– Någon gång efter sommaren eller någon gång på hösten borde de förhoppningsvis kunna vara avgjorda, säger han.

En stor skillnad från hur utlänningsnämnden behandlade överklaganden är att i Migrationsdomstolarna kan det bli en muntlig förhandling där den asylsökande och Migrationsverket möts inför rätten. I Göteborg räknar länsrätten med att en stor del av alla mål kommer att avgöras så.

– Om parterna begär en muntlig förhandling har de i princip rätt att få det.

Hur många tror du kommer att bli muntliga förhandlingar?

– Det är väldigt svårt att säga. Man har spekulerat i att i 60 till 70 procent av målen kommer det att bli en muntlig förhandling. Men det är något vi är väldigt spända på att se, säger Anders Hagsgård.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".