ECB besked om räntan idag

I dag lämnar den Europeiska centralbanken i Frankfurt besked om den viktigaste styrräntan.
En enig expertkår förväntar sig att räntan ligger kvar oförändrad på 2,5 procent för att istället höjas nästa månad.

Centralbanken, ECB, har aldrig höjt räntan två månader i sträck, och så lär det förbli även efter dagens rådsmöte i Frankfurt.  Förra månaden justerades styrräntan i eurozonen upp med 25 punkter, sedan dess har utvecklingen gått i den riktning som bankens förutspått.

Uppåtgående trend
Ekonomin fortsätter att återhämta sig, konjunkturen är i en uppåtgående trend och det tidigare sorgebarnet Tyskland visar en tillväxt som, även om den inte är stark, ändå kan överträffa flera konjunkturinstituts prognoser. Men detta betyder samtidigt att det finns oro för inflationen. Stark konjunktur, en fortsatt generös kreditgivning som eldar på redan höga bostadspriser och ett högt oljepris har placerat inflationen på en nivå som är högre än bankens långsiktiga mål. Därför lär styrräntan höjas vid nästa rådsmöte i maj, enligt experter i Frankfurt. I sitt tal i dag på eftermiddagen förväntas Centralbankschefen Jean-Claude Trichet bekräfta eller korrigera dessa profetior.

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".