Tre partier bildar regering i Ukraina

Den nya regeringen i Ukraina blir en orange koalition med nyckelpersonerna från revolutionen förra året.

Presidentpartiet Vårt Ukraina har beslutat att regera tillsammans med valtvåan Julia Tymosjenkos block och Socialistpartiet.

En samlingsregering med brandgula politiker är nästan klar i Ukraina. Förhandlingarna har pågått sedan valet för en och en halv vecka sedan, men det finns fortfarande hinder för en fungerande regering.

Det är presidentpartiet Vårt Ukraina, som fattat beslut om att gå samman med de forna brandgula allierade i Julia Tymosjenkos block och Socialistpartiet.

Oroande partner
För president Viktor Jusjtjenko är den forna allierade Julia Tymosjenko och hennes block ett orosmoment.

Han avsatte Tymosjenko som premiärminister i höstas och vill inte ha henne på den posten igen.

Tymosjenko själv har en stark förhandlingssits då hennes parti tog betydligt fler röster mer än 22 procent mot presidentpartiets 14 procent. Att hon är ute efter premiärministerposten är ingen hemlighet.

För att kunna regera behövdes också Socialistpartiets knappa sex procent. Alexander Moroz anses stå presidenten närmare än Tymosjenko.

Strid om posterna
Vem som kommer ta vilka poster i den brandgula regeringen kommer säkert också bli en kamp.

Dessutom kommer de tre regeringspartierna möta starkt motstånd i parlamentet från valets segrare Viktor Janukovitsjs Regionparti, som fick 33 procent och som backas upp av starka ekonomiska krafter från den östra ryskspråkiga delen av Ukraina.

Bland dem landets rikaste man Rinat Achmetov.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".