Onyanserad bild av göteborgskravallerna

De fredliga demonstranterna vid EU-toppmötet i Göteborg för drygt ett år sen drabbades negativt av att medierna byggde upp en känsla av ett krigstillstånd. Det hävdas i en undersökning från Göteborgs universitet.
Massmedieforskarna vid Göteborgs universitet har jämfört attityderna mellan dem som tog del av kravallerna via media med dem som själva befann sig på plats i Göteborg och såg både demonstrationer och förstörelsen på Avenyn med egna ögon. Det handlar inte om människor som deltog i demonstrationerna utan göteborgare som arbetar i centrum eller tog sig dit för att de var nyfikna, och det visar sig att de tycker att medierna förvanskade bilden av det som hände i Göteborg. Lennart Weibull, professor i massmediaforskning vid Göteborgs universitet säger att det är en oväntat stark kritik som förs fram. – Man tycker att medierna i förväg spelat upp till den här situationen genom sin bevakning. Det har varit ett krigstillstånd som sakta men säkert har byggts upp, säger Lennart Wiebull. Den nya undersökningen som kommer att presenteras i sin helhet i höst slår fast att det var medias onyanserade bild som gjorde att många svenskar fick en negativ attityd till demonstranterna i Göteborg. Lennart Weibull säger att majoriteten av de som skapade sig en bild av förra sommarens händelser i Göteborg gjorde det via tv. Det ledde, enligt undersökningen, till att de flesta inte såg någon klar skillnad mellan demonstranter och militanta aktivister, vilket i sin tur fick till följd att man blandade ihop olika saker och det har negativ inverkan på uppfattningen om de fredliga demonstranterna, enligt Lennart Weibull.
Thomas Reckman, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista