Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk katastrof befaras efter översvämning

Översvämingskatastrofen i norra Kaukasus i Sydryssland hade på söndagen krävt uppe emot 50 människors liv. Samtidigt befaras en ekologisk katastrof när flodvågen nu drar österut mot Kaspiska havet eftersom flodvattnet drar med sig olja från olika översvämmade och skadade oljeraffinaderier.
De senaste dagarnas skyfall i Sydryssland tillsammans med häftiga regn for en månad sedan har totalt överraskat tiotusentals manniskor i Sydryssland. Häftiga flodvågor från flera floder i området drar fram genom det bergiga området. Enligt rapporterna på söndagseftermiddagen har 33 personer mist livet bara i Stavropolregionen. Ytterligare 15 personer har drunknat i andra områden. Räddningsarbetet fortsätter Samtliga nio sydryska regioner i norra Kaukasus har drabbats av översvämningarna och omkring 75 000 människor hade på söndagen tvingats lämna sina hem. Militärhelikoptrar cirklade fortfarande under söndagen över hustaken for att plocka upp människor i nöd som sökt skydd på tak och i trädkronor. Vid lunchtid på söndagen hade 1 600 manniskor räddats på det sättet, men dödssiffran befaras stiga eftersom många människor saknas. Det värsta inte över Samtidigt befaras att situationen kommer att förvärras under de närmaste två dygnen när flodvågor väntas passera österut mot Kaspiska havet och dränka ytterligare stora markområden i denna redan mycket fattiga del av Ryssland. Militaren har nu satts in i räddningsarbetet for att rädda människoliv men för att avleda vattnet och också för att förstärka bland annat broar. På söndagen hade vattnet raserat 13 broar och forstört både vägar och järnvagsspår. Olja på väg mot Kaspiska havet Även det sedan tidigare svårt krigshärjade Tjetjenien har drabbats av denna nya katastrof. Drygt 2 000 hus har översvämmats och två broar har forstörts i huvudstaden Grozny. Men värst av allt är de framtida utsikterna. Flodvågor har ödelagt många av de små oljeutvinningsställen och oljeraffinaderier som finns runtom i Tjetjenien och dragit med sig olja över stora delar av åkermarker, och experter befarar att tusentals ton av olja följer med flodvågorna en som nu nått Dagestan. Denna olja kommer så småningom att hamna i Kaspiska havet - vilket kommer att forsämra den ekologiska situationen i området ytterligare.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".