Upplands-Väsby bäst på ungdomsbostäder

Den ökande bostadsbristen slår hårdast mot landets ungdomar. Var tredje är så kalllad "mambo", det vill säga bor ofrivilligt kvar hos föräldrarna. 106 kommuner rapporterar bostadsbrist för unga. Upplands-Väsby satsar mer än andra på att avhjälpa bristen.
Särskilda ungdomsbostäder, som inte är studentboende, byggs bara i ett hundratal i hela landet, enligt Boverkets sammanställning. Nästan alla byggs i Upplands-Väsby två mil norr om Stockholm med 37 000 invånare. Där byggde man 113 ungdomsbostäder som provisorier vid förra bostadskrisen för 15 år sedan. De ska nu byggas om och utökas till 250 stycken. Det blir tvåvånings- träkonstruktioner, tvårummare på 40 kvadratmeter med hyresrätt och omkring 3 700 kronor i månaden. Byggstarten sker i höst eller nästa år, och man ska vara mellan 18 och 27 år för att få bo här. När ungdomarna blir för gamla för ungdomsbostäderna erbjuds de en annan bostad i det kommunala bostadbolaget Väsbyhem där de stått i bostadskön under tiden. Pelle Björklund, vd för Väsbyhem, säger till Ekot att ungdomsbostäderna ger ungdomarna en chans att komma in på bostadsmarknaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".