Kongo är ett av länderna med stor brist på sjukvårdspersonal.

"Afrika plundras på hälsopersonal"

Bristen på sjukvårdsutbildad arbetskraft är stor i 57 länder i världen. 36 av dessa ligger i Afrika. Nästan alla läkare och sköterskor från dessa länder har sökt sig till västvärlden, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

I södra Sudan kom en mor vandrande med sitt sjuka spädbarn, insvept i en filt. Hon skulle till doktorn som skulle finnas i staden Yei.

I en vecka hade hon vandrat, och när hon kom fram upptäckte hon att sjukhuset var bombat och att personalen hade evakuerats. Någon annan vård fanns inte att få på tiotals mil, i ett land utan vägar.

Jag vet inte vad som hände med barnet. Men i södra Sudan är det som i många andra länder i Afrika; det finns en läkare för 100 000 invånare.

Läkarna flyr Afrika
I Zimbabwe har tre fjärdedelar av alla läkare och sköterskor emigrerat. I Zambia, som har utbildat 600 läkare, finns 50 stycken kvar som praktiserar sitt yrke.

I Ghana har hälften av läkarna flyttat. I Uganda finns 10 sköterskor per 100 000 invånare. I Malawi räknar man med att 25 procent av vårdpersonalen som finns kvar, kommer att dö i aids inom fem år.

Totalt, är bristen fyra miljoner utbildade läkare och sköterskor, enligt WHO.

Även i ett välmående land som Sydafrika finns en allvarlig brist på vårdpersonal. Det gör att det liksom i övriga Afrika blir nästan omöjligt att hejda aids-epidemin liksom sjukdomar som malaria, tbc, kolera och alla andra ofta dödliga hälsoproblem som i många fall drabbar barn på landsbygden.

Jobbar i väst
Afrika har förlorat 100 000 läkare och sköterskor som nu återfinns i Storbritannien, i övriga Europa, i Kanada, USA eller i Australien, som värvar utbildad vårdpersonal för att täcka sina egna behov och brister.

Bara i Storbritannien finns 12 500 registrerade läkare från Afrika. Det motsvarar två tredjedelar av alla nyutbildade läkare. 16 000 sköterskor har flyttat in de senaste sex åren, och utgör 40 procent av alla sköterskor där.

70 kronor kan göra skillnad
Det är denna plundring, som WHO kallar det, som måste hejdas. För att konkurrera med västvärldens löner och levnadsvillkor, som lockar utbildad vårdpersonal, måste det till en satsning på hälsosektorn i de 57 länder som har den mest allvarliga bristen.

Enligt WHO:s beräkning behövs en satsning motsvarande ungefär 70 kronor per invånare i dessa länder om de ska nå en grundläggande sjukvård inom en 20-års period.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".