Visum till EU-land blir dyrare

Övriga EU-länder tvingar nu Sverige att gå med på att höja avgiften för visum till EU-området. Sverige har tidigare sagt nej, men tvingas nu svänga.

– Nu har vi hamnat i ett läge där vi är ensamma om att reservera oss mot en höjning. Det vi kommer att driva nu, är att vi får så breda undantag som möjligt från viseringsavgiftshöjning, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Det som händer någon gång nästa år är att avgiften för visum till ett EU-land höjs från ungefär 350 kronor till ungefär 600 kronor.

Hindrar fattiga
Att Sverige sagt nej beror på att både regering och riksdag ansett att en höjning hindrar människor från fattiga länder utanför EU att resa till EU-länderna.

Eftersom beslutet om höjning är ett majoritetsbeslut och Sverige nu är det enda land som säger nej återstår inget annat för Sverige än att försöka förhandla fram så många undantag som möjligt.

Det land som drivit på hårdast om avgiftshöjningen är Frankrike. Den franska utrikesförvaltningen sköter nämligen visumhanteringen åt en rad andra EU-länder, inte minst Sverige.

På tolv platser där Sverige inte har några konsulat är det Frankrike som utfärdar visum till Sverige.

Ökade kostnader
Att EU vill höja avgiften för visum beror på att EU-länderna fått ökade kostnader, dels för de nya biometriska passen med ansiktsavtryck, dels för ett för EU gemensamt datoriserat informationssystem för viseringar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".