Antal jordbävningsoffer klarnar

Närmare 250 människor omkom i lördagens jordbävning i nordvästra Iran. Det uppger iranska Röda Halvmånen som finns på plats i området. Enligt organisationen är situationen i jordbävningsområdet under kontroll, och de drabbade har fått den akuta hjälp de behöver.
Enligt chefen på Röda halvmånens internationella avdelningen, Mustapha Mohaghegh, finns det inget akut behov av katastrofhjälp från utlandet. Det finns tält, mat och vatten och organisationen arbetade på söndagen med att ordna tillfälliga bostäder åt de drabbade landsbygdsborna. Däremot tror Mustapha Mohaghegh att det på längre sikt, finns behov av internationell hjälp med till exempel sjukvård och vatten. Lördagens jordbävning mätte 6,0 på Richterskalan och eftersom många byar i nordvästra Iran, består av omoderna hus, byggda av sten och lera, så förstördes flertalet hus, och alla vägar, de flesta av de 67 drabbade byarna. Merparten av byarna låg i Quazvinprovinsen. Antalet döda uppgavs på lördagen vara mellan 400 och 500. De uppgifterna ändrades på söndagen. Vid lunchtid på söndagen uppgav iranska Röda Halmånen att det var 237. Antalet skadade uppgår till omkring 1 000. FN uppgavs skicka en en delagation till det värst drabbade området under söndagen.
Rickard Jakbo, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".