Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Scanraff börjar snart bygga ut

Regeringen kommer inte att pröva utbyggnadsplanerna för Skandinaviens största oljeraffinaderi, Scanraff i Lysekil. Detta trots att utbyggnaden kommer att innebära kraftigt höjda koldioxidutsläpp i regionen. Utbyggnaden av Scanraff kan nu börja redan i höst och protesterna har varit få till skillnad hur det var för 30 år sedan.
I början av 1970-talet var protersterna mot raffinaderibygget omfattande. Flera rikskändisar engagerade sig mot etableringen av ett oljeraffinaderi i den vackra Brofjorden. Evert Taube hotade med att stoppa spelning och publicering av hans texter om Bohuslän, eftersom raffinaderiet skulle förstöra, som han sa, Bohusläns vackraste pärla - Brofjorden. Utbyggnad viktig för kommunen Idag är Scanraff Lysekils största privata arbetsgivare med omkring 600 anställda, och oljehamnen i Brofjorden är idag Sveriges näst största. Varje år kommer omkring 1 800 fartyg till hamnen för att lossa råolja och lasta drivmedel. Så för Lysekils kommun är utbyggnaden av raffinaderiet viktig. – Först och främst blir ju Scanraff en ännu tryggare arbetsplats eftersom en sådan här stor investering är långsikttig och mycket, mycket viktig, säger Stig Nilsson socialdemokratiskt kommunalråd i Lysekil. Stig Nilsson tror också att utbyggnaden kommer att ge fler arbeten i kommunen. Räknar med byggstart i höst Totalt satsar ägarna Preem och norsk Hydro 3,3 mijlarder kronor i utbyggnaden av Scanraff, och eftersom regeingen inte kommer att miljöpröva utbyggnadsplanerna räknar Scanraff med att kunna sätta igång redan i höst. Bara själva arbetet med utbyggnaden kommer att sysselsätta närmar 900 personer. Men först ska ärendet prövas i Miljödomstolen. Målet med utbyggnaden är raffinaderiet ska kunna producera renare bensin och diesel för att kunna möta de EU krav som börjar gälla från år 2005. Men även om produkterna blir renare kommer raffinaderiet att öka utsläppen av koldioxid, med nästan det dubbla. Men Per Olsson, vd på Scanraff tror inte att miljöprövningen kommer att innebära några problem. – Myndigheterna, och då framförallt länsstyrelsen har samtyckt till vår argumentation som går ut på att det här är en del i samhällets ansträngningar att minska användningen av fossila bränslen totalt sett, säger Per Olsson.
Patrik Holmström Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".