Lämnar Junilistan för kd.

Junilistan kan vinna på Wohlins avhopp

En av grundarna bakom Junilistan, den tidigare riksbankschefen Lars Wohlin, hoppar av och går över till kristdemokraterna. Men Mikael Gilliam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att avhoppet kommer att skada Junilistan.

– Om det inte ligger någon schism inom partiet så att det ska splittras i två delar så är det väl en gissning att det skulle kunna vara en fördel för partiet att man får bort lite av stämpeln att det är ett parti för äldre gråhåriga herrar. Man skulle då kunna ersätta Lars Wohlin med någon yngre person som också kanske står lite närmare socialdemokratin och därmed breddar väljarbasen, säger Mikael Gilliam.

På fredagen ringde Lars Wohlin till Junilistans ordförande och gode vännen Nils Lundgren och berättade att han hoppar av partiet.

Gjorde upp med kd
Tidigare i veckan hade han då gjort upp med kristdemokraterna om att kandidera som sista namn på kd:s lista i Stockholms län, där han hoppas på att bli inkryssad genom personval.

På en presskonferens berättade sedan Lars Wohlin om varför han, som en av grundarna bakom Junilistan, nu lämnar skutan.

Det handlade om alltför många viljor inom partiet, där det finns en brokig skara medlemmar med olika politisk bakgrund som samlats under en gemensam EU-politik.

EU-parlamentarikern Hélène Goudin har till exempel ett socialdemokratiskt förflutet, medan Wohlin har ett borgerligt förflutet.

Många viljor  inget problem
Hélène Goudin tycker inte det är något problem, utan tror att det mer handlar om en tidigare Riksbankschef som inte fått sin vilja igenom.

– Det är aldrig några större problem, utan vi brukar nå en kompromiss, och det kan ju vara så att Lars i egenskap av före detta riksbankschef och genom andra poster han har haft kanske är van att få sin vilja igenom, säger Hélène Goudin.

Men Lars Wohlin tycker han haft svårt att driva sina frågor, bland annat en energipolitik där kärnkraften är ett viktigt inslag.

– Det blir för mycket av att man vill göra kompromisser åt vänster och höger, säger Lars Wohlin.

Är det så att det är för mycket viljor, helt enkelt?

– Det är klart att här kommer människor från vänster och höger, och jag är borgerlig sedan 40 år, höll jag på att säga.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".