Barnafödandet ökar igen

Trenden med sjunkande födelsetal tycks ha vänt och i år väntas fler nyfödda än på länge. Det visar en undersökning bland landets förlossningsklinker som Ekot har gjort. Flera sjukhus rapporterar om tydliga ökningar och fler barn väntas
Ekot har ringt runt till 22 av landets förlossningskliniker. 16 av klinikerna uppger att de redan har sett en ökning av antalet förlossningar och prognoserna för de kommande månaderna pekar på samma trend. Det har vänt Det gäller framför allt i storstadsregionerna men också på många andra håll, i till exempel Ystad är ökningen hittills i år 14 procent, i Varberg tolv procent och i Värnamo tio procent. Christina Gunnervik, chef för förlossningsavdelningen på Värnamo sjukhus talar om ett tydligt trendbrott. Hon säger till Ekot att svackan som fanns för några år sedan är borta och det tydligt har vänt i år. SCB-siffror pekar också på ökning Även de mödravårdscentraler som Ekot talat med rapporterar om fler inskrivna än på länge, även om det är en bit kvar till babyboomen för tio år sen. Även de preliminära siffrorna från Statistiska centralbyrån pekar på ett ökat barnafödande under årets första månader och Ekots rundringning tyder alltså på att trenden förstärks framöver.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".