Många straffade inom nazistorganisation

Personer i ledande positioner inom nazistorganisationen Nationalsocialistisk Front, NSF, har tillsammans fällts i domstol mer än 100 gånger. En granskning av 47 personer som har eller har haft ett förtroendeuppdrag i organisationen visar att drygt 60 procent av dem är straffade.
1 maj höll ledaren för Nationalsocialistisk Front, NSF, Anders Ärleskog tal på Stortorget i Karlskrona. Han gick då till attack mot den grova kriminaliteten i dagens Sverige, och krävde hårdare tag mot brottslingarna. Men en undersökning som SR Blekinge har gjort visar att NSF:s ledare själva är tungt kriminellt belastade. SR Blekinge har granskat NSF:s medlemmar som har eller haft haft ett förtroendeuppdrag från det att organisationen grundades 1994 fram till dagens datum och hittat över 100 fällande domar mot dem. 26 stycken av domarna omfattar grova brott. Det rör sig om allt från grov misshandel och grov kvinnofridskränkning till mordbrand och vållande till annans död. NSF:s högsta ledare Anders Ärleskog och Björn Björkqvist hävdar att den höga kriminaliteten inom rörelsen var en barnsjukdom och att man kastat ut dem som begått brott, men det stämmer inte. Mannen som begick mordbrand satt då i NSF:s högsta styrelse och han har inte uteslutits. En av dem som var med och misshandlade en invandrare till döds finns fortfarande med i organisationen och det finns fler exempel. Björn Björkqvist säger till SR Blekinge att man inom organisationen även räknar in det politiska motståndet som finns mot deras medlemmar innan man bestämmer om de ska uteslutas.
Richard Slätt, SR Blekinge
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".