Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sen vår skapar brådska i jordbruket

Publicerat söndag 9 april 2006 kl 12.30
Vårens sena ankomst betyder mycket för bönderna.

Den långa vintern har försenat vårbruket för många lantbrukare. Följden kan bli sämre skördar och på sina håll har också skadeangreppen ökat. Kjell Dahlgren i Hornborga norr om Falköping är en av dem som fått vänta med vårsådden.

– Om man jämför med de tre, fyra sista åren är det två veckor senare.

Vad betyder det för dig?

– Det blir mer häktiskt när vi väl kommer igång. Vi kör väl mer eller mindre dygnet runt, säger Kjell Dahlgren.

Än så länge ligger Kjell Dahlgrens 120 hektar åkermark kring Bosgården i vinterdvala. Det är blött och på sina håll ligger fortfarande lite snörester kvar. De senaste årens milda vintrar har gjort att man kunnat komma igång med sådden av korn och havre betydligt tidigare, men i år har Kjell Dahlgren fått syssla med annat på gården i väntan på att det ska bli mer vårlikt.

– Vi har många hus att gå över, och maskiner måste man också se över så att de fungerar när vi väl kommer ut.

Hur viktigt är det att komma igång med vårbruket i tid?

– Jag ser ju att det är viktigt att komma igång tidigt så att man får många soltimmar på skörden. Det ger ett högre protein- och skördeutfall.

För lantbruket är en tidig sådd alltså viktig, och de två eller tre veckors försening jämfört med de senaste åren som det nu ser ut att bli i södra Sverige kan innebära sämre skördar, det säger Erik Stjerndahl på Hushållningssällskapet i Malmöhus.

– Det slår på vissa grödor mer än andra. Framförallt slår det på dem som behöver lång växtperiod. De sena arterna, som åkerbönor och vårvete, kan man tänka sig. Det är inte bra med för sena sådder, de behöver sin vegetationsperiod för att de ska utvecklas väl. Särskilt gäller det sockerbetorna, som behöver växa länge.

Snömögel skadar grödan
Samtidigt har den ovanligt långa snöperioden lett till skadeangrepp, till exempel snömögel, på en del av det som såddes i höstas. Sådana angrepp har lantbruket sluppit under de milda vintrarna.

– Det fält som helt har försvunnit nu. Den här svampen har kunnat växa under snön i och med att det inte fanns någon tjäle innan snön kom. Då fick svampen fritt spelrum. Det finns fält som ser helt vita och förstörda ut.

Vad innebär det?

– Det kan hända att flera fält får köras upp och sås om igen, säger Erik Stjerndahl.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".