Många luras på nätet.

Anmälningar om nätbedrägerier ökar

Antalet polisanmälningar om internetbedrägerier ökar i hela landet. Det visar en rundringning som Ekot gjort till flera polismyndigheter. Vanligast är anmälningar om bedrägerier på annons- och auktionssajter.

På annons- och auktionssajter är det vanligt att köparen luras att betala för något som man aldrig får.

– Man har ingen möjlighet att se varan innan man köper den. När man väl köper den och skickar iväg pengarna är det svårt att stoppa det, och då upptäcker man till sin förvåning att man istället för en bärbar dator har fått en spånplatta. Det är inte så roligt. Det kostar lite grand också, säger Gunnar Bergström på länskriminalens ekorotel i Luleå.

E-postlotterier
För bluffmakare och bedragare finns idag många sätt att lura till sig pengar via nätet. Att annonsera ut exklusiva varor för en billig peng är ett sätt.

En mer sofistikerad form som har börjat dyka upp på sistone är e-postlotterier där en person blir uppringd och får veta att just hans eller hennes e-postadress har dragits i ett lotteri.

Men för att få ut sin miljonvinst måste man först uppge sitt kontonummer och ibland även betala vinstskatt, så istället för att bli miljonär kan man i värsta fall i slutändan ha förlorat tiotusentals kronor.

Ingen samlad statistik
Någon nationell statistik över antalet anmälningar om internetbedrägeri finns inte, men av de tio polismyndigheter som Ekot har talat med uppger alla att anmälningarna ökar

En trolig förklaring är att det är ett relativt lätt sätt att lura till sig pengar av många personer samtidigt, säger Anders Ahlqvist, på rikskriminalens it-brottssektion.

– Det är lätt att internationalisera sin verksamhet och nå väldigt många och samtidigt skapa problem för polisen att reda ut saken. Det kanske inte är så stora pengar i det enskilda fallet, men om man kan bedra väldigt många parallellt kan man alltså komma upp i stora belopp totalt sett, säger han.

Att komma åt internetbedrägerier är ganska lätt när det handlar om personer som utger sig för att sälja saker, eftersom den som lägger ut annonsen också måste lämna uppgifter om till exempel konton där pengarna ska sättas in.

Globala bedrägerier svårstoppade
Värre är det med dem som använder sig av konton i länder där den här typen av bedrägeri inte är olagligt, eller som inte har undertecknat att utlämningsavtal.

Men ett enkelt sätt att få ner den här typen av bedrägeriet är enligt Gunnar Bergström att använda sitt sunda förnuft.

– Det går väl att minska bedrägerierna genom att upplysa människor om att inte vara så himla godtrogna som de är, och inte tro att man kan göra en så god affär som det ser ut att vara. Sådana affärer gör man inte, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".