Ryskt matbråk blir storpolitik

Norsk lax, dansk kyckling, georgiskt och moldaviskt vin. Det är importprodukter som Ryssland stoppat med hänvisning till att de innehåller otillåtna nivåer gifter.  De drabbade länderna ser andra förklaringar som protektionism och dold politisk agenda

Vin från Georgien och Moldavien bör inte konsumeras. Där finns rester av bly och tungmetaller. Odlad lax från Norge innehåller för höga giftnivåer och är hälsovådligt.
Den ryske chefen för livsmedelskontroll har blivit känd för sina importförbud.
När det gäller vinerna är det ett dråpslag för Moldaven, men 80 procent av  exporten till Ryssland.  För Georgien är exporten något mindre, men Ryssland är fortfarande den största marknaden för georgiskt vin. Vinexporten drog in nära 90 miljoner dollar förra året.  Attacken på landets största stolthet, vinet har retat upp den georgiska regeringen, som nu tänker stämma hälsoinspektören Gennadij Onisjenko. Samme man driver kampen mot fågelinfluensan och har stoppat alla norsk laximport till Ryssland.

Skickat vin
Georgien har skickat sitt vin för tester till tre europeiska laboratorier för att bevisa att det handlar om något annat. Ryssland söker straffa Georgien av politiska skäl och agerar protektionistiskt.
De georgiska och moldaviska vinerna har alltid uppfattats som långt bättre än den inhemska ryska vinet. Men det försöker vinproducenterna  ändra på med fransk experthjälp.
 Tidigare var det svårt att ens hitta ryskt vin i hyllorna, men det syns redan en ändring. Vanliga ryska konsumenter säger dock att det fortfarande finns georgiska och moldaviska viner att köpa i de kiosker som överallt säljer alkohol. Men vad som egentligen finns i de flaskorna är osäkert. Förfalskade vinetiketter lurar konsumenter köpa dyrare georgiskt vin, när det i själva verket är något annat i flaskan. Kanske var det sådant falskt georgiskt och moldaviskt vin som hälsoinspektören testade.

Bryta laxförbud
Den norske statsministern har försökt bryta laxförbudet till Ryssland. Om hans barn äter lax så då kan den inte vara hälsovådlig, säger han. Norrmännen misstänker att det är fiskekriget som pågår kring Svalbard, där norska fiskeinspektörer stoppat ryska tjuvfiskare som ligger bakom laximportförbudet. Men också ett försök att värna en växande egen fiskindustri.

Maria Persson Löfgren
Maria.perssonlofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".