Fria bankomatuttag inom EU

Från den första juli ska det inte kosta mer att göra bankomatuttag i EU-länder än i Sverige. För de flesta svenskar innebär det att det blir gratis. Den nya lagen gäller i länder som som infört euro och alltså inte i Danmark och England.
Yasna Erazno ska precis hämta ut sin biljett till Grekland på Sveavägen i Stockholm. Hon och alla andra svenskar kan nu glädjas åt att det ska kosta lika mycket att göra bankomatuttag eller betala med kort utomlands som i Sverige. Eftersom det oftast är kostnadsfritt i Sverige, så blir det gratis även utomlands. Den nya lagen gäller från första juli och i de länder som infört euro - alltså alla EU-länder utom Danmark och England. Hittills har de flesta svenska bankerna tagit ut en avgift på mellan 30 - 40 kronor för bankomatuttag utomlands. För Föreningssparbanken innebär den nya lagen minskade intäkter men Kennet Karlsson, som är informationsansvarig, säger att banken ändå accepterar de nya reglerna. Regeringen vill även att det ska bli billigare att skicka pengar och göra betalningar till utlandet. Idag kan en utlandsbetalning kosta ända upp till 300 kronor. Men en sådan lag införs tidigast den första juli nästa år. Kennet Karlsson säger att det är kostsamt för banken med utlandsbetalningar - bland annat på grund av alla regler som banken måste följa.
Camilla Bengtsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".