Kontantuttag utomlands blir gratis

Från den första juli ska det inte kosta mer att göra bankomatuttag i EU-länder än i Sverige. Den nya lagen gäller i alla länder som som infört euro.
För de flesta svenskar innebär den nya lagen att det blir gratis att ta ut pengar utomlands. Hittills har de flesta svenska bankerna tagit ut en avgift på 30-40 kronor för bankomatuttag utomlands. Den nya lagen gäller bara i länder som infört euro, alltså alla EU-länder utom Danmark och England. För Föreningssparbanken innebär den nya lagen minskade intäkter men Kennet Karlsson, som är informationsansvarig, säger att banken ändå accepterar de nya reglerna. - Det är väl bara att välkomna dem, och acceptera det nya läget. Vår förhoppning är att vi ska kunna kompensera genom volymökningar, säger Kennet Karlsson. Regeringen vill även att det ska bli billigare att skicka pengar och göra betalningar till utlandet. Idag kan en utlandsbetalning kosta ända upp till 300 kronor. Men en sån lag införs tidigast den 1 juli nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".