1 av 2
Hela skrovet filmades inte.
2 av 2
Klicka för karta.

Oklart om Sverige vill utreda Estonia igen

Den estniska regeringen vill på nytt kalla in den internationella haverikommissionen efter Estoniakatastrofen. Den svenska regeringen ger dock inget besked om den går med på att kalla in den internationella haverikommissionen igen.

Mona Sahlin och den svenska regeringen vill inte nu säga om den internationella haverikommissionen ska återinkallas för att kunna svara på de frågor som finns om Estoniakatastrofen.

Den estniska regeringens utredare Margus Kurm lade nyligen fram en rapport som fick stort utrymme i Estland. Bland annat filmades inte Estonias skrov i sin helhet och alternativa sjunkförlopp dokumenterades inte.

Krävde att kommissionen återkallas
Den estniske justitieministern Rein Lang krävde i Ekot på måndagsmorgonen att den internationella haverikommissionen med medlemmar från Estland, Sverige och Finland skulle återinkallas och framträda i Tallinn för att svara på frågor om Estoniakatastrofen.

Den internationella kommissionen var en tillfällig utredningsgrupp som lade fram sin rapport i december 1997. Formellt sett finns gruppen inte längre. Samtliga de tre ländernas regeringar måste ge klartecken om den ska sammankallas igen.

Inget svar
Mona Sahlin, som är den svenska regeringens ansvariga för Estoniafrågan, ger alltså inget svar idag, men för drygt en vecka sedan var beskedet positivt om Estland vill undersöka Estoniakatastrofen på nytt.

– Om Estlands regering hör av sig till den svenska, vilket de inte har gjort idag, och vill gå vidare med längre och djupare utredningar då ska vi inte hindra det, sa Mona Sahlin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".