Kurt Beck och Matthias Platzeck.

Tyska socialdemokraternas ledare avgår

Partiledaren för de tyska socialdemokraterna Matthias Platzeck har avgått  med hänvisning till sin hälsa. Han efterträds av Kurt Beck, som är regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz.

Kurt Beck började som mekaniker inom elektroindustrin, utbildade sig på kvällstid och gick med i det socialdemokratiska partiet 1972.

57 år gammal efterträdare han nu Matthias Platzeck som lämnar partiledarposten på grund av sviktande hälsa.

Kurt Beck framtonar som en jovialisk man med rondör och ett jordnära sätt. Han är nyligen omvald regeringschef i sydliga Rheinland-Pfalz och är där mycket populär. Han bor kvar i sin hemby och anses ha ett nära förhållande till sina väljare.

Men frågan är ifall han är en tillfällig lösning, eller personen som kan samla partiet och utmana kristdemokraten Angela Merkel i nästa kanslerval.

Det är måhända en alltför tidig fråga, men med Matthias Platzecks avhopp förlorar socialdemokraterna en partiledare som ansågs ha potential att en dag kunna bli förbundskansler.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".