Vilgot Sjöman.

Filmregissören Vilgot Sjöman avliden

Han skrev mängder av böcker och blev världskänd genom filmerna ”Jag är nyfiken – gul” och ”Jag är nyfiken – blå” på 1960-talet.

Skådespelaren Sven Wollter var med i flera av Vilgot Sjömans filmer och spelade Alfred Nobel i Sjömans film med samma namn.  

– Vilgot var i hjärtat god, en underfundig men också en sårbar person, en klurig gubbfan. Jag är hemskt ledsen, jag kan inte säga hur ledsen jag är, säger Sven Wollter. 

Besviken över censur
På 1960-talet gjorde Vilgot Sjöman den mycket omdiskuterade filmen 491, som klipptes av filmcensuren. Vilgot Sjöman var besviken. 

– Det är en stympad version, som jag inte står för. Jag har gjort en film som jag efter moraliska och artistiska principer, har velat göra, och det här är, som sagt, en helt annan film som släpps ut, sa Vilgot Sjöman då. 

Filmerna ”Jag är nyfiken– gul och ”Jag är nyfiken – blå”  var nydanande för svensk film. De var reportagefilmer, med frågan om Sverige är ett klassamhälle, där sex och nakenhet var alldeles naturligt.  

Med åren gjorde han massor av filmer och skrev flera viktiga böcker.

Ville bryta tabun
Han ville bryta tabun och kallades rebell och provokatör och fick Ingmar Bergman-priset för sin kamp mot TV 4:s reklamavbrott. 

Han älskade att lyssna på dödsmässor, dramer med känslor som skakar om, som han tyckte gav förtröstan och hopp.

Vilgot Sjömans filmdebut censurerades, men med åren blev han allt mer kritisk mot självcensuren, mot något han kallade ”den politiska korrektheten, som brett ut sig i samhället, och där ingen törs säga som det är”.

Det tog han upp i en dialog med sitt samvete som sommarpratare för tre år sedan:

– Undvika att tala om det viktigaste av allt: sex, religion och politik.

– Ett ögonblick, ett ögonblick. Har du hört talas om politisk korrekthet?

– Att det är det värsta som hänt oss. Förut hette det censur, nu har vi fått ett nytt ord för samma sak.

– Och om du inte respekterar det som är politiskt korrekt, vad händer då?

– Håll käften.

– Du riskerar ditt  medborgerliga anseende, ingen vill ha med dig att göra. 

– Jo tack, jag vet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se 

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".