Möjligt med skolstart i januari

Augusti är den klassiska skolstartarmånaden i Sverige. Men i Sollentuna norr om Stockholm vill man nu införa både höst- och vårintag till grundskolan. Vilket gör att man alltså ska kunna börja skolan i januari.
I länder som Storbrittannien har man redan liknande system. I Sverige börjar alla barn första klass i augusti det år de fyller sju - en del börjar i den så kallade förskoleklassen på hösten- när de är sex. Dispens nästa år? Men det här vill nu barn och ungdomsnämnden i Sollentuna ändra på, och införa intag till grundskolan både vår och höst. I en ansökan till regeringen söker man, från och med nästa år, dispens från den fastlagda läsårstiden. – Vi vill elevanpassa undervisningen efter barnens skolmognad, säger Douglas Lithborn, moderat ordförande för barn och ungdomsnämnden i Sollentuna. Individanpassning Skolstarten ska alltså individanpassas. Ett barn ska kunna börja ettan i januari det år det fyller sju, alternativt i förskoleklass i januari året innan. Om barnet anses moget för det. Sedan ska eleven kunna fortsätta till nästa årskurs redan till hösten - eller gå ett år till. Ökad lärarbelastning Barn ska också kunna vänta med skolstarten till januari när de fyller åtta. Allt för att deras egna behov ska kunna tillgodoses. Sedan ska den här flexibiliteten följa eleverna hela grundskolan, man ska individuellt kunna läsa in och förlänga årskurserna efter behov. Rektorn för Turebergsskolan i Sollentuna, som förespråkar vårintag, erkänner att det ställer nya högre krav på de redan hårt belastade lärarna.
Anna Lithander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".